Bandstootcompetitie 2023

BERICHTGEVING omtrent Bandstootcompetitie 2023.

24-05-2023.

Het verslag van de Finaledag.

Gelukkig was onze correspondent ter plaatse (ingehuurd als schrijver) en kon dus “live” alle partijen volgen. Uiteraard ging de meeste aandacht uit naar onze “jongens”. Henk, Jan en Geert. Voor de tweede keer op rij een team van BV Maurits in de finale, dat is geweldig.
In totaal voor de 5e keer, dat geeft aan dat het Bandstoten ons wel ligt.

De Finalisten:   MFC Ônger de 2 Tores 1    –   ’t Luip 2    –    BV Maurits 5

Dit jaar wederom voor een andere locatie gekozen, en wel: De Biljartacademie.
Een mooie locatie, echter een klein minpuntje, de twee wedstrijdtafels stonden erg dicht bij elkaar, zodat de spelers tijdens het spelen soms op elkaar moesten wachten.

Het toernooi werd geopend door Ger Beckers, die ondanks zijn fragiele gezondheid toch acte de préséance gaf, iedereen welkom heette en uiteraard de teams heel veel succes wenste.
Fijn Ger dat je er even was.

Waarna de organisatie overging tot de loting.
Het wedstrijdschema was op voorhand al bekend gemaakt, alleen wie A, B of C zou worden werd door loting bepaald.
Tja en dan zijn er altijd mensen die klagen dat ze twee partijen achter elkaar moeten spelen, wat inherent is aan het schema.
Dan had je een ander lootje moeten trekken…tóch.

Iedereen moest twee partijen spelen. Zo speelden de kopmannen onderling tegen elkaar en de 2e en de 3e ook. In totaal dus 9 partijen en het team dat de meeste matchpunten behaalde was de nieuwe Kampioen. Alleen net als vorig jaar een beetje verwarring over de schrijvers en de arbiters.
Vraag van de organisatie was om per team een schrijver en een arbiter mee te nemen.
Helaas gaf maar één team hier gehoor aan, de “onze” natuurlijk. Dat blijft toch een aandachtspuntje voor de Organisatie.

Maar na een kleine vertraging kon eindelijk worden begonnen met de eerste partijen.
In het begin was het een gelijkopgaande strijd. Van hoogstaand biljarten was op dat moment nog geen sprake, omdat enkele spelers stijf stonden van de zenuwen en daardoor niet hun normale niveau behaalden. Na de eerste twee speelrondes was de stand in punten nagenoeg gelijk met een lichte voorsprong voor Maurits, waarna er een kleine pauze was met soep en een broodje. Compliment aan de organisatie, goed geregeld.
Na de pauze werd het biljartspel niet veel beter, maar wist MFC Ônger de 2 Tores in twee speelrondes wel de volle winst te behalen en nam daardoor de koppositie van Maurits over. Helaas voor ’t Luip kwamen zij in dit biljart geweld niet aan bot en moesten uiteindelijk genoegen nemen met een derde plaats.

En zo geschiede dat net als vorig jaar in de allerlaatste partij in een directe confrontatie het kampioenschap zou worden beslist.
Het zag er lang naar uit dat Maurits dit zou gaan redden, maar ondanks de volle winst voor Maurits, wist MFC Ônger de 2 Tores de benodigde punten binnen te slepen en daarmee ook het kampioenschap in de SBBS Bandstootcompetitie.

MFC Ônger de 2 Tores 1 —  Proficiat namens BV Maurits !!

Na afloop werd er nog uitgebreid nagekletst en werden de aanwezigen nog getrakteerd op een consumptie van de Organisatie, de Maurits en ’t Luip. Opvallend dat MFC Ônger de 2 Tores als kampioen daar niet in meeging. Maar dat mocht de pret niet drukken en men is dat ook niet verplicht. Niettemin was het nog een gezellige evaluatie van een geslaagd toernooi.
Misschien krijgt Maurits een volgende keer de gelegenheid om als gastheer van dit kampioenschap te fungeren. Wie weet…..

Wederom een groot compliment en dankwoord aan de supporters van BV Maurits, die tóch weer de moeite hadden genomen om Team 5 aan te komen moedigen. Helaas had dit niet het gewenste effect en moest Team 5 genoegen nemen met een tweede plaats, maar met een hele mooie titel, namelijk  “Vice Meister”.

Heren bedankt voor jullie inzet,  volgend jaar nieuwe ronde, nieuwe kansen!!

Tot slot iedereen een fijne vakantie toegewenst.  Blijf gezond en tot ziens.

19-05-2023.

De derde finalist is ook bekend!
Ons Genoegen 2 toch wel favoriet voor de eerste plaats in Poule 2 had weinig in te brengen.
In een weinig spannende wedstrijd veegde ’t Luip 2 de vloer aan met Ons Genoegen 2 en won overtuigend met 37-25.
Proficiat!
Dus as dinsdag 23 mei zijn de finalisten:

MFC Ônger de 2 Tores 1  –  ’t Luip 2  –  BV Maurits 5

18-05-2023.

17 Mei dé dag dat het voor Team 5 écht moest gebeuren tegen de directe concurrent Ons Genoegen 3. De spanning was om te snijden, want verliezen mócht met minder dan 12 punten verschil, maar dan zelf wel minimaal 24 punten halen. Geen onmogelijke opdracht.
Wij Nederlanders zijn ijzersterk in het kans berekenen oftewel  “rijk” rekenen.

Geert moest de spits afbijten. Hij begon voortvarend en had al een behoorlijke voorsprong toen het motortje haperde. Zijn tegenstander kwam gelijk en nam zelfs een kleine voorsprong. Maar zoals zo vaak bleef Geert onverstoorbaar zijn eigen spel spelen en trok tóch aan het langste eind en won de partij uiteindelijk nipt. De eerste 12 punten waren binnen…..

Door omstandigheden kwam Rob zijn tegenstander iets later, dus werd de partij van Jan eerder gespeeld. Als de tegenstander werkelijk nog ambitie’s zou hebben gehad, werden die door Jan vakkundig de grond in geboord. Werkelijk in een magistrale partij, rustig en gecontroleerd (niet des Jan’s), kon Jan z’n tegenstander alleen maar bewonderend laten toekijken hoe hij met serietjes van 5,6 en 7 de partij naar zich toetrok. In 8 beurten met een gemiddelde van 3,125 en nog eens 15 punten was de wedstrijd eigenlijk al gelopen en was het doel bereikt. De eerste plaats in Poule 3 kon Team 5 niet meer ontgaan. Het in grote getale opgekomen publiek (bedankt voor jullie support) stond applaudiserend op de banken en deelde in de vreugde.

De derde en laatste partij was eigenlijk een formaliteit en Rob en zijn tegenstander maakten er bijna een avondvullend programma van. Er waren 43 beurten nodig om de partij tot een goed einde te brengen, waarbij Rob tóch de overhand kreeg en de partij wist te winnen met wederom 12 punten…

Dat achteraf gezien Team 5 de volle winst zou behalen was vantevoren niet ingecalculeerd. Misschien zijn de snack’s en het rondje die aan de tegenstander werden aangeboden  van positieve invloed geweest, alhoewel dit niet met zekerheid is te zeggen. 

Het belangrijkste is:
Team 5 speelt as dinsdag 23 mei de Finale bij de Biljartacademie, zowiezo tegen MFC Ônger de 2 Tores1 en tegen de winnaar van ’t Luip 2 – Ons Genoegen 2 en die wedstrijd wordt morgen beslist.

Proficiat Team 5.

10-05-2023.

De bandstootcompetitie zit in de eindfase en volgende week wordt bekend wie zich plaatst voor de finaledag.
Dit jaar wordt de finale gehouden bij::    De Biljartacademie en wel op dinsdag 23 mei as.

In Poule 1 is de strijd reeds gestreden. Daar staat MFC Sanderbout 1 ruim aan de leiding en is met nog een wedstrijd te gaan niet meer te achterhalen.
Ons Team 1, vorig jaar nog finalist, heeft samen met Team 2 dit jaar helaas geen potten kunnen breken.

In Poule 2 is het daarom desto spannender en gaat het volgende week om de worst. Ons Genoegen 2 gaat daar aan de leiding met slechts één punt voorsprong op de nummer twee: `t Luip 2.
Zij gaan de komende week in een onderling duel uitmaken wie er naar de finale mag.
Ons Team 3, welliswaar  in een geheel nieuwe bezetting, heeft niet onverdienstelijk gespeeld, gehoopt op meer, maar moet toch genoegen nemen met een plaats in de middenmoot.

In Poule 3 is de strijd om de eerste plaats ook allesbehalve beslist. Daar gaat De Klos 1 aan de leiding met 23 punten voorsprong op ons Team 5, maar De Klos 1 is reeds uitgespeeld. Echter op het vinkentouw zit  Ons Genoegen 3, die op hun beurt slechts 12 punten achterstand heeft op ons Team 5 en maar 35 punten achterstand op De Klos 1. Een verschil dat te overbruggen is.
Het toeval wil dat ons Team 5 en Ons Genoegen 3  in een onderling duel gaan uitmaken wie er naar de finale gaat. Dus ook in deze poule een spannende eindstrijd.
Ons Team 4 heeft door wisselende successen helaas ook geen hoofdrol kunnen spelen, maar wel belangrijke punten heeft kunnen afsnoepen van de concurrenten van ons Team 5. Goed toch….

Wie kan er zijn zenuwen het beste in bedwang houden en naast MFC Sanderbout 1 zich plaatsen voor de finale.

We shall see….succes allemaal.

01-05-2023.

In Memoriam.

Naast al dit biljartnieuws een zeer droevig bericht dat ons zeer gewaardeerd lid Frans Leenheers na een kort ziekbed op 18-04-2023  is overleden. Triest….

We herinneren ons Frans als een fijn mens, ongecompliceerd, vriendelijk en in volle teugen genietend van het biljartspelletje.
Hij stalde zijn miniatuur auto’s/vrachtauto’s uit in een vitrinekast in ons clublokaal, zodat hij hiervan kon genieten als hij kwam biljarten.
Zo graag was hij lid van onze club. Een groot compliment….

Het verlies van Frans is hard aangekomen, met name bij Team 2, waar hij een vaste waarde was in het competitieteam.

Frans we zullen je lach en humor gaan missen….

01-04-2023.

Inmiddels is de eerste helft van de bandstootcompetitie afgelopen. Tijd om een  tussenbalans op te maken. De verwachtingen waren hoog gespannen met de finaleplaats van team 1 in seizoen 2022 nog in het achterhoofd. Maar helaas moeten we constateren dat, op team 5 na, de overige teams een valse start hebben gemaakt. Daarvoor kun je natuurlijk allerlei redenen aandragen, maar als je kijkt naar het aantal matchpunten dan moeten we constateren dat het nivo niet hoog genoeg is om regelmatig de bonus van 3 punten binnen te slepen.  En dat doen andere clubs wel, ook als de partij verloren wordt, zijn drie punten extra heel nuttig. Je kunt dan ook de vraag stellen, kloppen de moyenne’s wel. Geruchten gaan dat sommige spelers te laag zouden staan. Hoe dat komt laten we in het midden, maar het is wel opmerkelijk dat men dat vind. Een aanpassing van het beoordelingssysteem..?
Laten we hopen dat onze teams nog een sprong op de ranglijst kunnen maken en dat team 5 zijn eerste plaats weet vast te houden.

Succes heren..!!

Stand na de eerste helft van de bandstootcompetitie:

Poule 1Poule 2Poule 3
1.t Luip 12461.t Luip 22531.Maurits 5210
2.MFC Onger de 2 Tores 12452.St. Hubertus 12382.De Klos 1203
3.Ons Genoegen 12203.Ons Genoegen 22183.Ons Genoegen 3191
4.Maurits 12134.De Eik 12094.Maurits 4189
5.Ricky's Pu Laporto 12135.HKB 21885.Levensvreugd 3181
6.Levensvreugd 12076.Maurits 31866.HKB 3171
7.HKB 12017.Levensvreugd 21857.De Biljartacademie 1169
8.Maurits 2186

30-01-2023.

Het is bijna zover, vanaf week 6 starten de wedstrijden.
Nieuwe ronde, nieuwe kansen in een geheel andere discipline:  Het Bandstoten.
Ook dit jaar heeft Maurits 5 teams ingeschreven.

Opvallend is wel dat er vergeleken met vorig jaar minder teams voor de SBBS bandcompetitie zijn ingeschreven.
Toen waren het er nog 27, nu zijn er nog maar 22.
Welliswaar verdeeld over 3 poules, waardoor het aantal teams in de poule nagenoeg hetzelfde blijft en daarmee ook het aantal wedstrijden dat een team moet spelen.

Teamsamenstelling en de reservespelers:

Team 1Team 2Team 3Team 4Team 5Reserves
Piet60Ben32Hub30Henk32Jan25Jan40
Ben40Sjaak30Henk30Guido22Rob25Siem27
Wil40Frans22Ger22Don20Geert22Wil17
Totaal14084827472Wim17

Iedereen heel veel succes en hopelijk wederom een spannend en sportief competitieverloop!

Poule-indeling:

Poule 1Poule 2Poule 3
1.Maurits 11.Maurits 31.Maurits 4
2.Maurits 22.Ons Genoegen 22.Maurits 5
3.Ons Genoegen 13.'t Luip 23.Ons Genoegen 3
4.'t Luip 14.HKB 24.HKB 3
5.Ricky's Pub Laporto 15.Levensvreugd 25.Levensvreugd 3
6.MFC Onger de 2 Tores 16.De Eik 16.De Biljartacademie 1
7.HKB 17.St. Hubertus 17.De Klos 1
8.Levensvreugd 1